.:: Bevezető ::.



Bevezető
Termékek
Hírek
Hirdetések
Letöltés
Fórum
Linkek
Elérhetőség
Csipet só
bottom2_200.gif (834 bytes)


Csipet só - 2006



2
006.12.28

Kisebbik gyermekemtől kaptuk, címe: Szegények karácsonya. Idézett is hozzá a gugliról:

"Ne feledd, ha a karácsony hiányzik a szívedből, akkor a fa alatt sem találsz rá!"

                                                                                                                                    Charlotte Carpent


2006.12.14

A honlap látogatóinak az alábbi képeslappal kívánok derűs, békés, meghitt Karácsonyt!

 

Sokak számára bizonyára szokatlan ez a - mára már kissé megviselt, gyűrött - képeslap, mely Varga Pál festményének reprodukciója, s melyet én  anno 10-15 éve a Galaktika Baráti Kör Könyvklub tagjaként kaptam a Galaktika c. sci-fi antológia egyik karácsony előtti számával. Címét nem tüntették fel, de nekem tetszik a Három királyok ilyen ábrázolása. Kifejezi, hogy a nagyon mások valójában talán nagyon is hasonlóak. Gondoltam, megosztom Önökkel.

 

2006.12.14

Minden szentnek van múltja, és minden bűnösnek van jövője!

 

2006.12.14

Hogyan jártam meg a mesterrel?
(2006 nyarán)

   A mester - nevezzük M-nek - ácsszakmában utazik. M mesterrel, és csapatának egy részével tetőfelújítás ürügyén kerültem kapcsolatba: önbizalmát vesztett hófogó helyett betoncserép, és ennek következményei. M lediktálta, miből mennyit kell megvenni. Megvettük. Jött is hamarosan, hozta az embereit. Alapvetően akkor, amikor kellett. Előbb a kistető került terítékre. Kész. Nemsokára kiderül, a kúpcserepek alól kihagyták a szellőző tekercset, amit pedig M megvetetett velünk. M jön ellenőrizni a munkálatok előrehaladását, s mondja, hogy az nem is annyira fontos. Arckifejezésemből valószínűleg látja, hogy teljesen megtöltöttem a csajkát, amikor anno az igényességet osztották, ezért másnap mégiscsak felszedeti a (facsavarozható, de) szegelt kúpokat.
   A bajok igazán akkor kezdődtek, amikor a nagytetőn a régi tetőablakok kivételekor, a ferderész perlites hőszigetelésének eltávolításakor kiderült, az alig több mint 20 éves ház szarufáinak alja + a talpszelemen gyakorlatilag elkorhadtak. Különböző okok miatt a perlit ui. sokszor kapott borravalót az esőből és hóból, s ebből önzetlenül tovább is adott mindig valamennyit a fának, amelyet jótékonyan körbeölelt. Aktuális ács mondja: fosznik kellenek a szarufák alját oldalról hozzászögeléssel megerősítendő. Megvettük. Nemsokára betoppan M mester, mutatom neki is a körülményeket, hisz szerintem szelemen így nem maradhat, minthogy negyedére csökkent az eredeti keresztmetszet. A többi része kézzel morzsolható állagú. Mit akar? Eladni a házat, vagy megtartani? Ilyet kérdezni! Hát persze, hogy megtartani! Jó, akkor szelemencsere + a szarufák alját se elég vastagítani: cserélni kell! Anyagot hozza. Hozta. Megvettük. Csere, új tetőablakok beépítése. Ezek az ablakok mindent tudnak: buknak, nyílnak, szépek. Hoppá! Asszonypajtás hamarabb hazaérvén észreveszi, hogy ablakok ugyan a rendeltetési helyükön, a tetőn immár, de valami, aminek szintén ott kéne lennie velük édes szimbiózisban, a garázsban hever félig kibontva: a “fiúk” kihagyták az ablakot körbevevő cserép alatti hőszigetelést. M jőve, és mondá: ama hőszigetelés teljesen felesleges (mit ne mondjak, majdhogynem káros), semmi értelme bolygatni azt, ami elkészült.
   Este. Majd reggel. Az egyik ablaknál az éppen nem kívánatos, utóbb mégis áldott éjszakai eső kívül a falon és belül a szobában is névjegyét hagyta. Telefon. M jön, mondja, a szivacs a hibás, amit a gyártó a két falc közé tett (porhó és vadvíz megszelídítése céljából): nem kell a szivacs, mert nem ér semmit, csak felemeli a cserepet, ezért a leázás. Nyelek egyet, s egyidejűleg a gyanú sanda sötét árnyéka kezd bennem kúszni M mesterbe vetett korábbi bizalmam verőfényes tájaira: emberei nem építették be, amit kellett + ki akarja vetetni azt is, amit beépítettek! Adnám néki át a gyártó rajzos beépítési útmutatóját, de M könnyeden elhárít mondván, nincs rá szüksége, anélkül is ismeri. Feleségem, ki szerencsés csillagzata folytán nálamnál talán tapasztaltabb az emberi psziché sokszínűségét illetően, úgy dönt, ablakgyártó szakszervize felhívásának alapos oka áll fenn. Tettek mezejére lépve: szakszerviz embere 150 km-ről, mindössze 10eFt-ért szerdán délután. M-mel is megbeszélve a randevú: tanuljon a mester a Mestertől! A Mester végignézi az ablakokat. Diagnózisa lesújtó: mind rosszul van beépítve! Tetősíkba 5 cm-rel jobban kell besüllyeszteni, 3 cm-rel lejjebb kell csúsztatni, és így tovább, de a legrosszabbul beépített még csak nem is az, amelyiknél a beázás… (!) A Mester felajánlja, hogy ama leghátrányosabb helyzetű ablakot egyórai munkával ideális közérzettel ajándékozná meg, ha M tetőn kívüli pozícióban segít neki, ui. az ablakot teljesen ki kell szerelni. M nem óhajt kötélnek állni, látszik rajta, hogy minden baja van. Nincs ínyére a megalázó helyzet, erre azért aligha számított. Feleségem negyedórai – legendásan szelíd (ellentmondást nem tűrő) - lelki beszéde, mely már éppen csak a potya szakmai továbbképzés vissza nem térő lehetőségének taglalását nélkülözi, győzi csupán meg, hogy nincs menekvés: irány a tető! Imponáló sebességgel szaggatja ki a leszögelt cserepeket (törik néhány, de ez a legkevesebb), s hajtja végre a Mester ukázait. A Mester közben megtanítja M-et arra is, hogy ezeknek az ablakoknak igen rosszul esik, ha a tokjukat oldalba szögelik: van a rögzítésre kulturáltabb eszköz is, facsavarnak hívják… M csendben végrehajt, s remélhetően csak egy hibát vét: felszedéskor annyira eldeformálja az ablak egyik külső oldallemezét, hogy azt a Mester a második eljövetelekor cserélendőnek ítéli. Ui. szükségessé vált a Mester második eljövetele! Ui. M eme szerdai műhelygyakorlatát követően - a megjósolt és bekövetkezett záporos napok ellenére - sem siet a maradék ablakok pozitúráján változtatni: csak jövő keddre ígérkezik. De akkor sem érkezik. Este felhívjuk. Ja, elfelejtette! Vonal megszakad, utána hiába hívogatjuk. Másnap a vonalasról siker. Közöljük, további szakértelme helyett immár csak kártérítésre tartunk igényt.

Epilógus
 
   A Mester - immár saját angyalával - mintegy 4 óra alatt végezte el a maradék ki/beszerelési munkát - 25eFt-ért (150 km-ről), M mester pedig - hivatkozva egyéb (a fentiekben nagyvonalúan nem részletezett), szintén a csapata által okozott plusz munkálatok díjával való kompenzációra - nem fizetett. Majd alkudozott. Majd elhozta az általunk kért - a károkozásához képest jelképes - összeg felét. Nem fogadtam el. Inkább úgy döntöttem, megírom, hogyan jártam meg a mesterrel. M-mel, akinek ebben a történetben számtalan lehetősége lett volna korrektül viselkedni. Nem vette észre.
 
Arra kíváncsiak-e, hogy Y mesterrel - aki egy másik szakmában “utazik” - hogyan jártam meg?

      

2006.12.08

Ma évszázados hőmérsékleti rekordok dőltek meg Magyarországon. Eszembe jutott, hogy egy kedves áldozatom nemrég éppen a globális felmelegedés leges-legújabban talált (szerintem akár perdöntőnek is tekinthető) bizonyítékára hívta fel a figyelmem. Íme: 

  

Más források szerint ugyanakkor szó sincs globális felmelegedésről. Csupán annyi történt, hogy Chuck Norris fázott, tehát feljebb csavarta a Napot. Ha valóban így van, félek, hogy egyszer csak melege lesz, és azon nyomban le is tekeri... Túlságosan. A hírt mindenesetre komolyan kell venni, ui. valószínűleg nem mindenki tudja, hogy

    Chuck Norris 8x10-es furnérlemezt használ WC-papírnak.

    Ha Chuck Norris vízbe esik, nem lesz vizes. A víz lesz Chuck Norrisos.

    A mumus, amikor aludni megy, benéz az ágy alá, nincs-e ott Chuck Norris.

És ami talán a legmegdöbbentőbb:

    Chuck Norris egyszer Big Mac-et kért egy Burger Kingben. És kapott!

 

2006.12.06

Az élet négy szakasza a mai szent nap (Miklós napja) alkalmából:
   

    1. Amikor elhiszed, hogy van Mikulás,
    2. Amikor már nem hiszed el, hogy van Mikulás,
    3. Amikor te vagy a Mikulás,
    4. Amikor úgy nézel ki, mint a Mikulás.

 

2006.12.06

Két idős úr beszélget:
 - Lajos, milyen volt az az emlékezet-klinika, ahol a múlt hónapban voltál?
 - Kitűnő! Megtanították a legújabb emlékezési technikákat: vizualizációt, asszociációt. Rengeteget változtatott rajtam!
 - Hát ez remek! És hol van pontosan ez a klinika?
Lajos hosszasan gondolkodik. Egyszer csak felcsillan a szeme:
 - Mi a neve annak a virágnak, ami kicsi, kék, és az erdőben sok van belőle?
 - Ibolyára gondolsz?
 - Igen, arra!
Majd a feleségéhez fordul:
 - Ibolya, hol is van az az emlékezet-klinika?

 

Két pap beszélget:
 - Szerinted mikor jön el az idő, hogy a papoknak nem kell cölibátusban élniük? Megérjük mi ezt?
 - Mi nem, de a gyerekeink igen!

 

Két informatikus beszélget:
 - Te! Hogy lehetsz olyan hülye, hogy a kutyád nevét adod meg jelszónak!?
 - Miért, mi bajod van Kc43aw-vel?

bottom2.gif (1273 bytes)