.:: Bevezető ::.



Bevezető
Termékek
Hírek
Hirdetések
Letöltés
Fórum
Linkek
Elérhetőség
Csipet só
bottom2_200.gif (834 bytes)


Csipet só - 2007



2007.12.18


Az informatika világában élünk

 

Két macska beszélget:
- Nekem az egérről már csak a számítógép jut eszembe.


Egy kisfiú keservesen sír az utcán. Odamegy hozzá egy férfi és megkérdi:
- Mi történt veled?
- Eltévedtem - feleli a fiú.
- Tudod a címedet?
- Igen:
pistike@freemail.hu
 


2007.08.25

Danika pár napja:

 
 "Nem szeretnék felnőni!"


2007.03.18

Danika 12 éves korában (ma):

"A nevem Pap Dániel. Kiskunhalas külvárosában lakom. Szép hely..."


  

2007.03.08
 

 
Kívánom a hölgyeknek, hogy legyenek továbbra is szépek, csinosak, jókedvűek, aranyozzák be az életünket! És - Kapitány barátomat plagizálva - jusson kellő energiájuk, kitartásuk az galád férfinem egyenjogúsodási törekvéseinek sikeres elnyomására is... 
 
  
  
  
  
[A képeslapot - anyósom zalai kertjének egy tavalyi részletét megörökítő fotónkból - Jamrik Lajos készítette]

 
 

2007.03.02

Én, a ló és a számvitel

  Utólagos véleményem: nagyon is jellemző rá, ahogy istenigazából először találkoztam Vele. Őnagyságával, a Számvitellel. Amikor először éreztem meg rejtélyekkel telt illatát. Úgy 1981 vagy 82 tájékán. Akkor azért már hallottam valamit az állóeszközökről (ifjú könyvelők számára: tárgyi eszközök archaikusan), amelyek mindazonáltal nincsenek az örökkévalóságnak: értékcsökkenés áldozataivá válnak az idő vasfoga, rozsda, enyészet, privatizáció, miegymás által. A magnéziumfényű megvilágosodás vektorának eredője az a pont volt mégis, amikor meghallottam, hogy munkahelyem - a jó nevű építőipari vállalat - egyetlen környezetbarát szállítóeszköze, a pontosan 1 LE teljesítményű ló, szintén állóeszköz. Hát, teljesen paff voltam! A ló, mint állóeszköz!!?? A ló, mint ál-eszköz!? Hisz még anyanyelvünk is heherészik (nyihaházik!) rajta egy sort! No, a tény – tény. Megemésztése azonban megboldogult matematikai tanulmányaim során szárba szökkent absztrakciós képességeimet minden korábbinál jobban megpétisózta. De – a komplex számok, az n-dimenziós euklideszi terek és a környezetfüggetlen grammatikák után – ezt is a megfelelő polcra tudtam tenni valahogy. Csak egy darabig furcsán nézegettem szegény állóeszköz paripára, amint farkával a számviteli rangját méltatlanul mélyen figyelmen kívül hagyó legyeket hessegetve komótosan lépeget a fogat előtt. A másik dolog, ami nem sokkal később szíven ütött a számvitellel kapcsolatban: elfogadtam, hogy akkori primitív személyi nyilvántartás programunk (mai szlenggel: humán ügyviteli rendszer) szintén állóeszköz, de hogy rá is értékcsökkenést kelljen alkalmazni, miközben az állaga nem igazán tud romlani!? Végülis megértettem: sajátos szépséggel hozott össze jó sorsom. Aligha véletlen hát, hogy a Számviteli Törvény 1992-beli plasztikázásának már a híre is ellenállhatatlan vonzalommal a könyvelői programok fejlesztésének irányába sodort. Na jó, "árnyalatnyi" adalékul szolgált ehhez azért az is, hogy akkoriban momentán munkanélküli voltam…
 
 
Visszatérve picit a pacihoz: anno szakdolgozatom anyagának gyűjtése során egy - a sorbanállás és kiszolgálás elméletével foglalkozó - könyvben olvastam, hogy a Poisson-folyamatot, mely az élő és élettelen természet sok folyamatának viselkedését modellálja matematikailag - állítólag - igen jól, talán akkor észlelték legelőször - a múlt század elején -, amikor észrevették, hogy a katonaságnál a lórúgásból eredő halálesetek ilyen folyamatot képeznek. A ló tehát már 100 éve is kivá inspirája volt az absztrakciónak!
 

  Összességében: fentiek alapján határozottan úgy érzem, messze tovább lehetne általánosítani az állatorvosi ló fogalmát. Azon lóét, melyet az orvostudomány rendszerint teljes joggal tekinthet saját halottjának, de mely életében jól nevelt állóeszközként – mondanám, matematikai kezesbárányként - nem csupán maga amortizálódott, hanem maga is kiszámítható szabályossággal amortizálgatta – vélhetően - már a Kárpát-medence elbirtoklásának közvetlen költségei, és a perspektivikusan várható veszteséges jövőbeni (adó)évszázadok miatt fejüket gondterhelten előre vakargató ősöket is. Számviteli ló! Már akkor, amikor Számvitel kiskegyed még hamvas ártatlansággal csipkerózsika-álomban várakozott Dr. Nagy Gábor ébresztő csókjára

 

   

2007.02.18

   Tarts rendet, és a rend megtart téged!

(Egyik kedves ügyfelemtől hallottam a minap, hogy gyerekkorában szokta volt mondogatni nekik ezt az édesapja)

  

2007.01.21

Kedves Olvasóm!

Ha kapott már olyan elektronikus levelet, mely tartalma alapján (pl.: minden eddiginél pusztítóbb számítógépvírus kísértete járja be hamarosan a világhálót) arra késztette, hogy az információt azonnal megossza címlistája valamennyi tagjával, kérem, olvasson bele az alábbi lapokba:
 
  
http://yikes.tolna.net/hoax/
   http://yikes.tolna.net/hoax/day2.shtml#worm
 
Ha nem kapott még ilyen "késztető" levelet, akkor csak idő kérdése. Tehát olvasson bele a fenti lapokba!

 

2007.01.20

Csodák és pazarlások

Csodák már pedig vannak.

Csak mindig másokkal esnek meg. Mellesleg, ez utóbbinak két oka lehet: vagy mi vagyunk sokan a csodák számához képest, vagy észre se vesszük a csodákat. Csak a nyilvánvalót. Azt, amelyik szemüveg nélkül is jól látszik. Az orrunk előtt történik. Esetleg: mégiscsak velünk történik.

Velem történt egy csoda.

Tanyáról származván, a fizikai munka sosem állt tőlem távol, és az elmúlt évben főleg volt részem belőle. Egy miniépítkezés kapcsán földmunkák, betonozás, miegymás… Nyár közepén tudatosult bennem, hogy nehéz lehajolnom, és pl. a cipőmet megkötni is sokkal könnyebb, ha a lábamat emelem föl, s nem én alacsonyodom le hozzá. Ja, és ha tüsszentettem, hát abba belegörnyedtem. Rendkívül negatív érzelmeket váltva ki a gerincemből. Ahogy az ominózus kismajom (akire mikor rájön a munkakedv, félre vonul egy sarokba megvárni, míg elmúlik), úgy én sem vettem föl a „kesztyűt” azonnal (nehéz volt érte lehajolni…), és vártam, míg majd csak elmúlik eme nem túl rózsaszínű állapot. Nem múlt el. Így hát körzeti orvos, beutaló, CT-vizsgálat, gerincsérv: „talán műteni még nem kell, de” beutaló az idegsebészetre. No, a Sors ekkor – eme beutaló átvétele utáni másodpercekben - küldte elém azt az ügyes egészségügyes hölgyet (kedves jógatanárunkat), aki megkérdezte, mi a csodára várok itt a CT előtt. Csodát én igazán még sose vártam az élettől, ezért hát földhözragadtan válaszoltam: csupán egy cd-re várok a CT-felvételemmel, mely csendes útitársam lenne Szegedre. Megnézte a leletemet (… 6 mm mély hernia … az L.V. csigolyatest 4 mm-t előrecsúszott … 2 mm-es lysis …  -  jó kis deformált vagyok!), majd azt mondta: Zoli! Ha jót akarsz magadnak, nem az idegsebészetre mész, hanem felhívod ezt a telefonszámot, és megbeszélsz vele egy időpontot. Marikát a jóga kapcsán megismerve egy percig nem volt kétséges, hogy megfogadom a tanácsát. A szám egy speciális masszázzsal foglalkozó férfiemberhez tartozott. Csak hát… A munka dandárjában voltam, ügyfeleim, ősz, jó idők... És akkor még azt se éreztem igazán, hogy a Csoda szele csapdos. Jött a tél (ha ugyan annak nevezhetjük), az újév: egy kicsit lazább időszak. Felhívtam a masszőrt. Közeli időpontot adott. És én mentem. És Ő csodát tett velem! Kifaggatás után kb. 20 perces kezelésben részesített, ami eléggé sajátos, de ami fontos: HATÁSOS! Nem részletezném a technikáját, mert még eltanulja valaki. Egy a lényeg: azóta könnyen tudok hajolni, minden irányban jólesően nyújtózkodni, a derekamat és a nyakamat 180 fokban hátra tekerni... Mondjuk, a spárga még nem megy annyira, de nem vagyok telhetetlen. Csodatévő azt mondta, pár kezelés, és bizonyos itthoni gyakorlatok (melyek egyike nyomán akár 1-2 cm-t nőhetek is még!…) elegek lesznek ahhoz, hogy tünetmentes legyek, hogy beinduljon szervezetemben az öngyógyító folyamat, és idővel akár teljesen visszafejlődjön az a fránya hernia.

A rokonszenves 36 éves csodatévő nem csodatevésből él, noha névjegyén ilyenek szerepelnek: alternatív mozgás- és masszázs terapeuta, reflexológus, fülakupunktúrás addiktológus, okleveles tradicionális gyógyító, természetgyógyász tanár. A csodatévő nem ezekből él. Mert – bár szeretné - ezekből jelenleg nem tud megélni. Villanyszerelő. Szintén vagy féltucat rokon szakképesítéssel.

Csodák és pazarlások már pedig vannak.

 

2007.01.19

Sára férje, Jakab kómában fekszik. Hűséges neje mindvégig mellette virraszt. Egyik éjjel Jakab magához tér. Erőtlenül int feleségének, hogy hajoljon közelebb.
  - Drága Sára – suttogja –, te mindig kitartóan mellettem voltál. Akkor is, amikor kirúgtak az állásomból, amikor az üzletem csődbe ment, amikor elárverezték a házunkat, amikor az egészségem kezdett odalenni. Te mindig velem voltál és mellettem álltál. Tudod, mit gondolok?
  - Mit, kedvesem?
  - Sára! Azt gondolom, hogy te nem hozol szerencsét.
 

(Fülöp Sárika! Bocs, és boldog névnapot!)

 

2007.01.11

Ez az idei tél valahogy nem az igazi. Bezzeg azok a "régi" telek ...

    Házunk mögött 2005. december 15-én ...                Házunk előtt 2006. március 6-án ...

 

2007.01.10

Danika négy éves korában:

   "Erősebb vagyok, mint az izmom!"

   "Apa, tök jó vagy! Mint egy pörköltfalat!"

   "Olyan éhes vagyok, hogy majdnem lepottyan az ágy a lábamra!"

 

2007.01.09

Aggaszt, hogy mi lesz a gyerekünkből. Arról azonban megfeledkezünk, hogy már ma is valaki.

                                                                                                                                    Stacia Tauscher


2007.01.09

Csak akkor szólalj meg, ha biztosan tudod, hogy amit mondani akarsz, szebb mint a csend!

 

2007.01.08

Társam, akivel együtt élek

  Immár, sok év óta. Jóban-rosszban. Az elején - a mézes hetekben - eufóriában. Noha később csökkent az adrenalin-szintem, ha megláttam, az Ő érdeklődése változatlan maradt. Majd mindig ugyanazzal a kedvességgel vár, mint az első randevúnkon. Esti közeledéseimet is csak ritkán utasítja vissza. Igazi társ: biztonságot ad, és egyszerűen nem ismer fáradtságot, ha velem lehet. Néha a fél, de akár az egész éjszakát is egymásnak ajándékozzuk. És Ő ilyenkor is mindig friss és üde, csak rám figyel, csak én vagyok számára a fontos. Legtitkosabb kívánságaimat is igyekszik teljesíteni. Hiába, egyetlen vagyok a számára! Csoda, ha nélküle félembernek érzem magam?

  Gyarló az ember: bár Ö mindig hűséges volt hozzám, én mégis gyakran megcsalom. Az igazság az, volt idő, mikor komoly konkurenciát teremtettem Neki, ráadásul úgy, hogy közvetlen kétoldalú kapcsolatra is kényszerítettem őket. Soha nem tett ezért szemrehányást. Pedig azért az sem lenne igaz, hogy teljesen felhőtlen volt ez az együttélés. Még sincs okom panaszra, alapvetően jól megvoltunk hármasban.

  Tavaly nyár óta ismét ketten vagyunk. Eléggé el nem ítélhető módon keresem is, ki lehetne az alternatívája. Mostanában ugyanis kezd szokatlanul viselkedni. Magába fordul, nem reagál. Vagy épp ellenkezőleg: vitatkozik velem. Ugyan eddig aránylag türelmes voltam, és próbáltam kitalálni, mivel bánthattam meg, de a helyzet csak súlyosbodott. Érveimet mind kevésbé tolerálja. Így hát lassan azon kapom magam (habár tudom, mindez csak a problémák szőnyeg alá söprése), hogy egyre gyakrabban nyúlok a - RESET-gombhoz...

  

2007.01.01

Habár az elmúlt év sokunkat megtépázott kissé, némelyünkön mély nyomokat is hagyott, azért figyelő szemeinket vessük bizakodással a jövő felé!

A fotó 2006 tavaszának egyik reggelén készült (a konyhaablakból), s kedves honlapkészítőm, Jamrik Lajos keze nyomán nyerte el a fenti formát.

 

2007.01.01

Családi próza kapcsán került elibém az alábbi líra-részlet (Shakespeare: A vihar  -  Babits-fordítás):

     Mindenik embernek a lelkében dal van,
     és a saját lelkét hallja minden dalban.
     És akinek szép a lelkében az ének,
     az hallja a mások énekét is szépnek.

Szép. 

bottom2.gif (1273 bytes)